Despre psihoterapia la cabinet

Ședințele durează 50 de minute și au loc o dată sau de două ori pe săptămână.

despre terapia de cuplu și familie

TERAPIA RELAȚIONALĂ IMAGO
“Ne naștem dintr-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecăm printr-o relație” – Harville Hendrix

Obiectivul primordial al Terapiei Relaționale IMAGO este de a ajuta cuplurile în procesul de redobândire și menținere a siguranței relaționale și a pasiunii afective.

Elementul-cheie al Terapiei IMAGO este dialogul conștient – care este un proces structurat de comunicare format din trei pași – și care implică: oglindirea mesajelor transmise de emițător, validarea veridicității acestuia și empatia, respectiv identificarea și recunoașterea emoțiilor emițătorului. Iar responsabilitatea principală a terapeutului IMAGO este de a asigura un cadru terapeutic optim pentru ca cei doi parteneri să-și însușească abilitățile necesare integrării dialogului conștient în viața de zi cu zi.

Procesul de intervenție cuprinde și elemente de psihoeducație prin care cuplurile află despre cele trei părți ale unei relații: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere, interdependența sănătoasă (iubirea matură). Un alt aspect definitoriu al Teoriei IMAGO este reprezentat de tiparul inconștient în baza căruia ne alegem partenerii, iar funcția superioară a relației de cuplu fiind vindecarea rănilor din copilărie și continuarea procesului de creștere și dezvoltare psihologică și emoțională. Vindecarea este posibilă doar atunci când primim din partea partenerului ceea ce părinții nu au putut să ne ofere în copilărie. Iar creșterea (maturizarea și evoluția relațională) este un proces de expandare psihologică prin care și noi îi oferim celuilalt ceea ce nu a primit de la îngrijitorii săi în copilărie. Astfel, dintr-o perspectivă IMAGO, relațiile conștiente (definite de angajament și respect reciproc) sunt contextele în cadrul cărora se produce adevărata vindecare și adevărata dezvoltare.

TERAPIA DE FAMILIE
Familia reprezintă nucleul societății și stă la baza echilibrului emoțional în viața fiecărui om. Neînțelegerile în familie sunt des întâlnite iar cauza frecventă o reprezintă lipsa de comunicare între membri.

Terapia de familie are rolul de a:

  • suprima tensiunea generată în urma
  • conflictului dintre membrii familiei;
  • diminua stresul prin intermediul metodelor de interacțiune dintre membri;
  • încuraja comunicarea reciprocă.

Consilierea în familie acordă sprijin și suport membrilor familiei, mai exact, sunt implicați partenerii de cuplu, dar și copilul sau adolescentul din cadrul acesteia. Însă, fiecare caz este diferit și sensibil în felul lui.

Terapia de familie întărește legătura dintre membrii familiei, promovează receptivitatea la necesitățile și sentimentele celor din jur și asumarea confesiunii acestor emoții trăite în cadrul familiei.

În cadrul ședințelor de terapie, psihoterapeutul are ca obiectiv influențarea discuției în așa fel încât să acționeze ca declanșator pentru cunoaștere, înțelepciune și suport întregii familii. Aceasta trebuie să învețe să își identifice problemele și să conștientizeze modelul greșit de abordare în contextul societății actuale.

despre psihoterapia de grup

Irvin Yalom în cartea sa “Tratat de psihoterapie de grup” enumeră câteva din principiile de bază ale acestei terapii:
Persistența speranței – atunci când urmărești progresul celor din jurul tău, se sădește sentimentul de speranță.
A fi unul – atunci când împărtășești experiențele traumatice din trecut cu persoane care au trăit aproape aceleași lucruri, se creează unitatea grupului.
Împărtășirea informațiilor – membrii pot împărtăși informații vitale necesare în procesul vindecării.
Altruismul – Împărtășirea punctelor forte poate spori stima de sine și încrederea.
Corectarea comportamentului prin dialog și imitația – grupul de terapie de cele mai multe ori ia forma unei familii, unde membrii pot împărtăși experiențe comportamentale și pot învăța de la ceilalți noi reacții care pot fi mai eficiente și mai puternice.

Socializarea – este foarte importantă în procesul de vindecare, mai ales că tendința majorității oamenilor este de a se retrage atunci când întâmpină dificultăți.
Învățarea interpersonală – interacțiunea cu ceilalți, primirea și oferirea de feedback oferă oportunitatea de dezvoltare accelerată.
Catharsisul (eliberarea emoțională) – atunci când ești într-un grup de oameni cu care împărtășești aceleași experiențe, dispare sentimentul vinovăției, al durerii sau stresului.
În cadrul terapiei de grup, unul sau mai mulți terapeuți tratează împreună un grup mic de clienți în scopul de a restabili normalitatea în viața lor, beneficiind în același timp de un mediu de susținere pozitiv.
Cred cu tărie în puterea grupului.

despre psihoterapia online

Cercetările arată că terapia online este la fel de eficientă precum ședințele față în față.
Ce este psihoterapia online? Este un proces terapeutic similar celui de cabinet unde clientul se întâlnește față în față cu terapeutul. Psihoterapia online nu înlocuiește ședințele față în față în cabinet ci doar reprezintă o alternativă pentru un anumit gen de persoane. Studiile de specialitate arată că ele nu sunt eficiente pentru anumite probleme clinice, în care relația psihoterapeutică directă este fundamentală.
Există o serie de avantaje ale psihoterapiei online:

  • poți sta comod în fața calculatorului tău, fără să străbați orașul pentru a veni la cabinet;
  • nu mai pierzi timp prețios pe drum;
  • elimini stresul din trafic și alte cheltuieli adiționale;
  • pot beneficia și persoanele din afara Bucureștiului sau a României;
  • ți trebuie doar conexiune bună la internet;
  • ești mamă, stai acasă cu copilul și nu ai cu cine să-l lași;
  • din cauza stării de sănătate te afli în imposibilitatea de a te deplasa la cabinet;
  • ai un program încărcat și nu ai reuși să te eliberezi la timp pentru a ajunge la terapie.

De asemenea, tu decizi dacă ședința în timp real va fi:

  • telefonică
  • audio
  • video-audio cu ajutorul webcam-ului.
  • pe ce platformă: zoom, skype, google meet, whatsapp.